Хлористий кальцій Е509: користь і шкода

Хлористий кальцій Е509: користь і шкода

Унікальний елемент в нашому організмі, який в чистому вигляді не засвоюється, але дуже потрібний м'язам і кісткам в цілому. Кальцій треба доповнювати з'єднаннями, щоб він зміг принести користь організму. Оптимальною комбінацією став хлористий кальцій, який останнім часом став деяким людям замінювати комплекс вітамін.

Кальцію хлорид - застосування

Застосування кальцію хлорид - воно поширене практично в усіх медичних і косметичних сферах. Якщо спостерігається нестача кальцію в організмі, лікар може призначити його для заповнення дефіциту речовини. Крихкі кістки при щонайменших навантаженнях здатні ушкодитися, а цей компонент зміцнює і м'язові волокна. Він вважається невід'ємною частиною в роботі серцево-судинної системи. Використовується також для:


  • Зупинки кровотеч;
  • Зупинки алергічних реакцій;
  • Профілактики кашлю;
  • Відновлення організму після отруєння солями магнію і калію;
  • Лікування простудних і запальних захворювань.

Жінкам він допомагає в гінекологічних хворобах - підвищує пологову діяльність, стимулює органи матки до вигнання плоду. Часто призначається при пневмонії, гепатиті, є сечогінним засобом. За способом прийому:

  • Внутрішньовенний;
  • Вживання внутрішньо;
  • Внутрішньом'язовий, за допомогою електрофорезу.

Якщо потрібна крапельниця, встановлюють метод введення - краплинний або струминний.

Хлористий кальцій при алергії

При алергії хлористий кальцій можна застосовувати в якості нейтралізатора. Іони речовини роблять гипокальциемию на увесь організм в цілому. В результаті підвищується проникність посудин, припиняються кровотечі. Якщо людина страждає гіпертонією, алергічними реакціями на медикаменти, його можна вилікувати тільки за допомогою цього розчину без застосування сильних антибіотиків. Такий метод лікування використовується в дитячих реанімаційних лікарнях, коли дитина страждає інтоксикацією після прийому медичних препаратів.

Доза вживання внутрішньо

Дорослим призначають 2-3 ч.л. розчину всередину, дітям по 1-2 ч.л. також. Курс реабілітації триває 3-4 дні залежно від міри засвоюваності речовини.

Внутрішньовенно

По 5 мл струминний впродовж 5 хвилин для дорослих. Дітям краплинно по 5-10 мл з додаванням розчину 200 мл 9% -го натрію хлориду і глюкози 5%. Маса речовини циркулируется по 6 крапель впродовж 1 хвилини.

Через електрофорез


Внутрішньом'язово за допомогою електрофорезу можна вводити потрібну необмежену кількість речовини.

Терапія

Комплексна терапія має на увазі застосування кальцію хлориду спільно з антигістамінними препаратами проти алергічних реакцій. До них відносять зиртек, кестин, телфаст і так далі

Хронічна хвороба

Постійні алергічні реакції вимагають постійного прийому розчину кальцію. Призначають його з додаванням гарячої або холодної води, це запобігає рецидивам.

При введенні чистого кальцію хлориду під шкіру може виникнути некроз тканин в тому місці, де зроблений прокол. Щоб цього уникнути, не варто займатися самолікуванням, краще довірити процес кваліфікованим медикам. Щоб нейтралізувати дію речовини, в місце уколу вводять:

  • Сульфат натрію 25%;
  • 10 мл сульфату натрію у вигляді краплинного розчину;
  • Розчин димедролу 1% внутрішньом'язово по 1 мл

Перед використанням будь-якого антигістамінного засобу слід зробити перевірку на реакцію. Якщо місце уколу буде червоним після введення речовини, людині призначать аналогічний розчин, який не має синтетичних основ.

Хлористий кальцій в косметології

Сучасна косметологія використовує медичні препарати давно, і останнім часом популярними стали методи корекції зморшок за допомогою кальцію. Правильне застосування дозволяє розширити сфери впливу речовини:


  • Омолоджування;
  • Живлення клітин;
  • Відновлення шкіри.

Процедури стали мати попит і популярність серед жінок середнього віку. Так останнім часом з'явилися послуги в косметичних салонах краси по догляду за обличчям і шкірою голови. Раніше сталі застосовувати хлористий кальцій в косметології для лікування волосяних цибулин на голові.

Хлористий кальцій для особи

Недорогий препарат для очищення шкіри обличчя дуже дієво і позитивно впливає на стан дерми. Очищаються пори, сальні залози від жирів, пилу і мертвих клітин. Переваги:

  • Неодноразове застосування пиллинга особи;
  • Очищення закупорених пір без завдання травми верхньому шару шкіри;
  • Освітлення пігментних плям;
  • Осушення гнійників;
  • Нейтралізація гнійних відкладень;
  • Швидка реабілітація після очищення.

Оскільки хлористий кальцій для особи вважається одним з агресивних компонентів, його використовують лише в складних ситуаціях, коли інші прості і безболісні методи неефективні.

Так, жінкам вдається позбавитися від рубців і розтяжок на шкірі, коли жоден апарат косметичної корекції не в силах впоратися з цим завданням. Після вугрового висипу нерідко залишаються шрами, які прибрати можна тільки цим препаратом. Але є і інша сторона медалі, яка, в принципі, не примушує жінок відмовлятися від жертви краси:

  • Стоншується верхній шар дерми;
  • Суха шкіра стає більше стягнутою;
  • Порушується цілісність епідермісу.

Але із-за сильного постпиллингового ефекту жінки не відмовляються йти на такі жертви. До того ж відмічають позитивні зміни - гладка шкіра, чисті пори і здоровий колір обличчя. У домашніх умовах розчин кальцію хлориду змішують з водою, протираючи шкіру ватним диском. Потім наноситься маска із зволожуючим ефектом. У салонах краси застосовують лазерний апарат для очищення дерми, оскільки дістатися до середнього шару шкіри буває непросто. Ми рекомендуємо робити хімічний пиллинг не частіше за 1 раз в рік, інакше від частого застосування верхній шар просто зникне. Це приведе до нестерпних болів при торканні шкіри.

Кальцій хлористий при бронхіті

Кальцій хлористий при бронхіті допомагає тільки у разі боротьби з сухим кашлем. Пряме призначення - тільки при Квинке(набряк легенів і неможливість глибокого дихання), але це не означає, що його можна пити при ГРВІ або застуді. Відхаркувальні речовини набагато краще діють на мокроту і альвеоли. Кальцію хлорид може посилити мокрий кашель, запобігаючи відділенню мокроти. Хронічний бронхіт - не привід приймати речовину самостійно, а лікар пропише, швидше час, інші ліки.

Кальцій хлорид від кашлю дітям

Кальцій хлорид від кашлю дітям можуть призначати тільки в період зростання - перехідний вік 10-14 років. У міру розвитку дитячий організм потребує активного підживлення - швидко витрачається кальцій і калій в організмі, і прості пігулки вітамінів не завжди устигають засвоюватися. Так під час хвороби або застуди дітям до 12 років призначають 1 мл розчину у поєднанні з вітаміном D.


У профілактичних сферах дітям призначають його перед щепленнями для полегшення реакції і переносимості введених речовин. Якщо малюк страждає весняною астмою під час цвітіння рослин, це незамінний компонент в організмі дитини. Запобігає задухи, знижує спазми гортані і легенів. Дітям з 12 років призначається у вигляді розчинів.

Кальцію хлорид при кровотечі

Для зупинки кровотеч найдієвішим препаратом являється хлорид кальцію. В порівнянні з окситоцином і іншими засобами він реагує швидко, локалізує уражену ділянку і скорочує стінки судин. Основний напрям дії:

  • Зупинка маткових кровотеч;
  • Носових;
  • Легеневих;
  • Серцево-судинних;
  • Кровотеч ШКТ.

Так кровоспинний засіб, як рятівний метод життя, для багатьох жінок стали застосовувати в гінекології. Кальцію хлорид при кровотечі насичує стінки судин і кров іонами, який викликають гальмування циркуляції крові. Якщо по дорозі до медичної установи немає шансів врятувати жінку, колють порцію(6 мл) речовини, що дозволяє "дотягнути" до приймального спокою.

В деяких випадках препарат розріджує кров, як у випадку з гемофілією. Кровотеча не зупиняється, навпаки, посилюється. Це необхідно для реакції з Х-хромосомою. Пацієнт "очищається" від заражень і патологічних процесів, після чого готується до переливання компонентів крові.

Чи можна пити хлористий кальцій в ампулах?

Приймати речовину перорально можна лише при слабовираженной алергії. Разовий прийом не повинен перевищувати об'єм 1,5 мл(ст.л. речовини). Якщо ліки призначені для розведення ін'єкцій, дозволено вживання всередину в розбавленому виді. Чи можна пити хлористий кальцій в ампулах - так, але тільки до тих пір, поки не з'явиться оніміння при витягнутій лівій руці.

Щоб запобігти стяганню м'язів і шкіри, пальці змочити в мильному розчині і масажними рухами розтерти уражену ділянку. Застосовувати повторно з дозволу лікаря.

Кому протипоказаний хлористий кальцій?

Кальцій хлорид має ряд протипоказань, і також слід враховувати його сумісність з іншими речовинами лікарського призначення. Неправильна доза і поєднання з якими-небудь компонентами може привести до алергічної реакції, яку неможливо буде усунути простою ін'єкцією. Особливу увагу приділите складам, які мають фосфор. Це не поєднувані речовини, прийом яких призводить до оніміння, алергії, нудоти і блювоти. Повне очищення організму - стаціонарне лікування впродовж 5-6 тижнів для запобігання рецидивам.


Індивідуальна непереносимість виражається:

  • Появою аритмії після прийому препарату;
  • Частим скороченням шлуночків серця;
  • Ознобом по усьому тілу;
  • Уповільненням пульсу;
  • Печією;
  • Запамороченням.

Кому протипоказаний хлористий кальцій - особам, що страждають атеросклерозом. У них в крові спостерігається підвищений вміст кальцію в крові. Це призводить до появи тромбозу.

Добавка Е509

Кальцію хлорид також використовується в харчовій промисловості, як добавка Е509. Порядковий номер речовини визначає відношення компонента до емульгаторів. Він потрібний для виробництва кисломолочних продуктів. Діє, як природних загусник, використовують замість шкідливих консервантів і стабілізаторів. Також широке застосування він отримав при виготовленні:

  • Варення;
  • Джемів;
  • Консервації фруктів і овочів.

У помірних дозах абсолютно нешкідливий для дорослих і дітей. Проте багато батьків вважають таку добавку небезпечною. Так це або ні, розглянемо питання далі.

Е509: харчова добавка - небезпечна або ні?

Як добавка, речовина є безбарвним кристалом, який утримує вологу усередині консервованих банок і упаковок. Не варто плутати речовину із стабілізаторами, які умисне збільшують термін придатності товару. Якщо ви зустрічали молоко, де термін придатності дорівнює 6-9 місяцям, знайте, усередині містяться небезпечні речовини.

Е509: харчова добавка - небезпечна або ні, як невід'ємний компонент?

Ні.


Вона потрібна тільки для підтримки консистенції. CaCl2 - це іон кальцію, який зв'язує білки, дозволяючи зберегти їх в тому вигляді, в якому вони були поміщені в тару. Часто його додають замість желатину в мармелад, щоб смак був приємним без відтінку "жуйки". Желе - не мають таких добавок. У молоці його присутності обов'язково:

  • При пастеризації молока частина кальцію втрачається. Щоб його заповнити, додають натуральні компоненти.
  • Е - усього лише позначення груп добавок. Стереотипно вважати, що усі вони - пекельна суміш хімії. Це просто зручне використання усіх інгредієнтів з області виробництва їжі.
  • Шоколад теж може містити кальцій - тому дітям його не дають до 3 років, а дорослим рекомендують для активної роботи мозкових клітин.
  • Іноді, коли слід видалити зайву воду в пивоварінні, додають кальцію хлорид. Він поглинає вологу, як в інших продуктах. Проте тверда їжа твердне, а пиво не псується надлишком вологи. Смак залишається таким, яким він був задуманий перед виробництвом.

У Росії Е509 - строго регламентований. У Європі він вважається безпечним, його продають в магазинах для додавання в продукцію. Добова доза не повинна перевищувати 340 г або мл в рідкому вигляді.

Цікаве інше, що хлорид кальцію ще корисний в інших сферах людської діяльності:

  • Хімічна лабораторія - для очищення склянок без використання сильних реагентів;
  • У хімії медичного напряму - реагент для вивчення аналізів крові;
  • У виробництві - для виготовлення каучуку і гуми, натурального латексу;
  • Для виготовлення клею ПВА і твердих олівців;
  • У АГНКС;
  • Для надання форми металевому кальцію;
  • У виготовленні холодильних камер;
  • При видобутку газу - засіб для безпечного транспортування;
  • При роботі в шахтах - для запобігання появі пилу після різання доріг з гравію;
  • У деяких наркотичних засобах.

Як бачите, кальцію хлорид використовується практично в усіх сферах, де ступає нога людини. Це хороший натуральний компонент, який разом з їжею живить організм, лікує кашель і усуває алергічні наслідки без операційних втручань. Він рятує життя жінок, усуває причини кровотеч, легко відновлює сили пацієнтам. Він - важливий компонент при формуванні скелета в утробі матері, і без нього жодна людина не змогла б перенести процес народження без травм в пологових шляхах.