Без провини винні ми!

Без провини винні ми!

У «Тлумачному словнику російської мови» В. Даля є таке визначення: «Вина - провинність, проступок, гріх, гріх, всякий недозволений, негожий вчинок».

Ремонт в квартирі робиться другий рік. Здавалося б, ось-ось почнемо активні дії, але ні. Ремонт увесь час відкладається на невизначений термін. Ми якось звикли жити в подібній обстановці, але коли забігають знайомі або друзі я помічаю, що мені хочеться виправдатися і вибачитися за те, що стіни без шпалер, правда, вже підготовлені до ремонту і вирівняні шпаклюванням. Я ловлю себе на думці, що мені соромно перед ними, і більше того, я переживаю якесь почуття провини за те, що мені доводиться жити в подібних умовах.


Згадайте свої почуття, коли ви приходили з роботи додому раніше з наміром зробити масу справ, до яких раніше не доходили руки, а потім раптом забували про ці справи, зачитавшись цікавою книгою або занурившись з головою в сюжет цікавої телепередачі. «Гаразд», -говорили ви собі. - «зроблю завтра».

Що ж ви випробовували завтра? Думаю, не помилюся, якщо скажу, що ви починали страчувати себе за неорганізованість, недисциплінованість і Бог знає за що ще. Ви починали переживати певне почуття провини.

Що ж це таке, відчуття провини?

Як стверджують психологи, відчуття провини в принципі корисне, оскільки воно допомагає людині не здійснювати ті дії, які він внутрішньо не приймає, або вчасно виправляти їх.

Немає безгрішних людей. І якщо людина насправді в чомусь винна, він все одно зазвичай не поспішає в цьому зізнатися. Зрозуміти його можна, тому що відбувається природний психологічний захист, оскільки, признаючись, що він в чомусь винен, людині доводиться погодитися, що він в чомусь поганий. А це неймовірне навантаження на психіку. Ось і доводиться йти по життю, відчуваючи усередині себе неправоту, і це завдає великого морального збитку.

Найчастіше відчуття провини і усі витікаючі звідси наслідки культивуються з дитячих років, коли закладається характер людини. Особливо яскраво це простежується в тих сім'ях, де батьки(чи один з них) - невротики. У такій сім'ї є усі передумови для формування ще однієї невротичної особи, оскільки дитині доводиться постійно протистояти діям своїх батьків, переживаючи при цьому почуття протесту.

Пригнічуючи в собі почуття протесту на звинувачення, які він часто чує у свою адресу, дитина бере на себе усю провину і відчуває себе негідною любові, прихильності і дружби своїх батьків. І далі по життю така людина йде полонений комплексом неповноцінності, випробовуючи постійну тривогу, оскільки відчуття провини завжди супроводжується невпевненістю в собі і тривожністю.

Та все ж відчуття провини завдає людині якнайглибшої шкоди. Воно позбавляє людину упевненості в собі і породжує страх, викликає розгубленість, розчарування, смуток, тугу. Як мовиться, один біс ще семеро з собою привів. Провина віднімає енергію і зменшує активність людини. Песимізм, стрес, депресія - ось далеко не повний список того, що породжує відчуття провини, сковувавши волю і впливаючи на самопочуття.


Ми звикли вважати, що жінки тонша натура. Дійсно, жінки частіше переживають почуття провини, ніж чоловіки. Деякі винять себе навіть в тих ситуаціях, де від них нічого не залежить. Чоловіки ж рідко займаються самобичуванням, але зробити на них тиск, звинувачуючи їх в чомусь, можна.

Існує дуже тісний зв'язок між провиною і образою. І, напевно, це добре, якщо людина здатна дати волю своїй образі, виплеснувши її у вигляді гніву і злості. У чутливих і легко ранимих людей почуття образи переходить у відчуття провини(як в дитинстві - «я поганий і тому мене не люблять і не розуміють»). Проте є певний тип людей, що свідомо демонструють образу, маніпулюють нами, намагаючись викликати моделі поведінку, угодну їм.

Позбавитися від гнітючого відчуття провини допомагає розкаяння. Повинитися - означає визнати свою провину. Людина позбавляється від цього почуття. Але у такому разі і навколишні люди повинні надати певну допомогу в реабілітації того, що кається в його власних очах. Можна заохотити розкаяння яким-небудь подарунком або просто зробити для людини що-небудь приємне.

Ради для тих, хто вирішив позбавитися від відчуття провини

1. Думайте про того, що стався і аналізуйте! Активний і цілеспрямований роздум допомагає уникнути подібних ситуацій в майбутньому і вийти із стану пасивності і смутку.

2. Перемикайтеся! Не «зациклюйтеся» на безплідному жалі, прагніть до досягнення реальних і актуальних цілей. Направте зусилля на виправлення свого промаху і активно займіться справою, яка не має ніякого відношення до причини вашого розладу.

3. Поплачтеся! Добре, коли поруч є тямуща, доброзичлива людина, що уміє слухати. Таких людей потрібно цінувати і допомагати їм, оскільки вони здатні узяти «на себе» частину ваших негативних емоцій і переживань.

Полегшення приносить і бесіда з незнайомими людьми(наприклад, попутниками в дорозі). Як правило, з незнайомими людьми ми буваємо відвертішими. Тут працює чинник анонімності.


4. Напишіть лист! У листі до друга, який ви ніколи не пошлете, опишіть свої прикрощі і неприємності, а через деякий час перечитайте його. Будь-яку критичну ситуацію потрібно пережити, тут важливу роль грає чинник часу. Час зменшує силу емоційних переживань.

5. Зробіть собі подарунок! Чом би і ні? Можна зайнятися тим, що вам подобається, або побалувати себе вкуснятиной. Негативні емоції значно ослабнуть.

6. Допоможіть ближньому! Завжди корисно усвідомлювати, що комусь буває гірший. Допомога ближньому дасть можливість зробити добру справу і позбавить від поганого настрою.

7. Розчиніть печаль уві сні! Згадайте народну мудрість: «Ранок вечора мудровано» і «З бідою потрібно переспати». Сон - один з найпростіших і древніших способів позбавитися від смутку.

8. Знайдіть компенсацію! Займіть себе нарешті справою, до якої раніше руки не доходили, перемкнетеся, сказавши собі: «Ні худа без добра»!

9. Стикайтеся з природою! Відчуйте гармонію природи під час прогулянки, і ваші душевні сили прийдуть в рівновагу.

10. Розслабтеся! Сядьте зручно, розслабте усі м'язи. Прикроюйте повіки і подумки окиньте себе поглядом зсередини. Дихання рівне, спокійне. Представте красивий пейзаж і постарайтеся як би перенестися туди. Насолодіться відпочинком і спокоєм. Побудьте в такому стані 5-7 хвилин, потім глибоко вдихніть, розплющте очі. Напружте м'язи ніг, тулуба, перевірте їх готовність до роботи. Приємні ненав'язливі мелодії також допомагають розслабленню.


11. І, звичайно, потрібно балувати себе, коханих, не забувати, що і їжа може бути відмінним засобом, що допомагає позбавитися від поганого настрою і туги. Постарайтеся не вживати каву, колу і інші тонізуючі напої. Замініть їх молоком або молочними коктейлями. Тут можна і пофантазувати - комбінація молока з фруктовими і овочевими соками не лише приємна на смак, але і забезпечить організм всілякими поживними речовинами. Фантазуйте і експериментуйте!

Пийте зелений чай. Особливе поширення він отримав в Середній Азії і на Далекому Сході. Робиться він з листя звичайного чайного куща, але обробляється інакше, ніж звичний для нас чорний чай. Зелений чай відрізняється високим вмістом антиоксидантів, які допомагають боротися з депресією і знижують ризик захворювання раком і ішемічною хворобою серця. Ймовірно, саме тим, що в середньоазіатських республіках і на Далекому Сході п'ють зелений чай постійно, пояснюється те, що ці хвороби там зустрічаються украй рідко.

І, нарешті, їжте полуницю, і ви будете щасливі, оскільки вона багата серотоніном, який знаменитий як «гормон щастя».


Надрукувати