Новорічні закуски з риби і морепродуктів

Новорічні закуски з риби і морепродуктів

Закуски з риби і морепродуктів - бажані гості на новорічному столі багатьох країн. Так, наприклад, в Італії окрім котекино(свинячої ковбаси) і запеченої свинячої ноги обов'язково готують до Нового року і морепродукти, коропа, окуня, тріску, а запечений вугор подають на стіл разом з традиційними спагетти. А в Німеччині улюбленими новорічними пригощаннями є короп з лимонними часточками і лосось в тісті. Ось з нього-то ми і почнемо свої приготування до Нового року.

Лосось в тісті


(європейська кухня)

З розрахунку на 4 порції для тесту знадобиться: 375 г борошна, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 1 ч. ложка цукру або цукрової пудри, чверть чайної ложки солі, рослинна олія за смаком.

Для начинки: 800 г філе лосося, 450 г копченого лосося, 225 г шпинату, 1 яйце + 1 жовток, цедра 1 лимона, 3 ст. ложки жирних вершків, 1 ст. ложка води, 1 ст. ложка шнітт-цибулі, 1 ст. ложка соку лимона, 1 ч. ложка рожевого меленого перцю, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Для прикраси: лимон, лук і перець за смаком.

Просіювати борошно, збити два яйця, розтопити і охолодити вершкове масло. Очистити від шкірки філе лосося, бланширувати і віджати шпинат. Збити разом жовток і 1 ст. ложку води.

У великій мисці з'єднати дріжджі з борошном, цукровою пудрою і сіллю. У поглиблення поступово додати яйця, олію і близько 100 мл холодної води. Замісити м'яке некруте тісто. Викласти тісто на присипану борошном поверхню і місити близько 5 хвилин до гладкості. Покласти тісто у велику, змащену рослинною олією миску і накрити плівкою. Нехай постоїть при кімнатній температурі 1,5 години, поки не збільшиться в два рази.

Приготувати начинку: 125 г копченого лосося подрібнити в комбайні до однорідної маси. Поступово додавати яєчний білок. Перекласти суміш в маленьку миску і додати жирні вершки, лимонну цедру, сік і нарізану цибулю. Приправити чорним перцем. Накрити і охолодити впродовж 10 хвилин.

Розрізати по горизонталі рибне філе. На нижню частину покласти половину суміші з копченим лососем і накрити верхньою половиною. На довгий шматок харчової плівки викласти по усій довжині суміш, що залишилася, з копченим лососем, посипати перцем, накрити шпинатом. Фаршироване філе покласти поверх шпинату з краю, загорнути. Охолодити впродовж 5-10 хвилин.


Деко присипати борошном, розкотити прямокутник 40х30 см Викласти філе в центр, акуратно зняти плівку, змастити краї тесту жовтком з водою. Защипнути тісто, зайве зрізувати. Покласти пиріг на деко швом вниз.

Змастити блюдо яйцем і прикрасити кіскою, зробити легкі смужки ножем. Посипати рожевим перцем і залишити в теплому місці на 20 хвилин, поки тісто не підніметься.

Поставити деко в гарячу духовку на 50-55 хвилин, поки тісто не зарум'яниться. Нарізувати на шматочки, прикрасити лимоном і подавати гарячим.

Одним з основних блюд новорічного столу в Норвегії є вершковий суп з сьомгою, різноманітні рибні закуски готують у Фінляндії.

У Польщі, де на Новий рік не готують м'ясо, риба є основним блюдом, оскільки за повір'ями полякам вона приносить щастя у будинок.

Паштет із спаржі і червоної риби

Знадобиться: 500 г білої спаржі і 4-5 шт. зеленої спаржі, щіпка солі і 1 ч. ложка цукру, 100 г сиру филадельфия, 1 перець, мускат, 8 листочків желатину, 250 г червоної риби пластинками, 150 г сметани.

З вказаної кількості продуктів виходить 800 грамів блюда. Так що можна зменшити або збільшити кількість продуктів на власний розсуд.


Білу спаржу, цукор, сіль, сир, мускат і перець збити міксером. Окремо збити сметану і додати в раніше збиту масу. Розтопити замочений желатин і теж додати в масу.

Узяти будь-яку форму, обтягнути харчовою плівкою і викласти шар рибних пластинок, далі викласти трохи білої маси, покласти зелену спаржу - і знову білу масу, і знову зелену спаржу. Згори покласти пластинки риби і поставити на ніч в холодильник.

Спаржу заздалегідь необхідно відварити або купити мариновану.

Рибні блюда на Новий рік подають в Китаї, у В'єтнамі варять традиційний суп з акулячих плавників, а в Японії за тиждень до Нового року готують близько 20 блюд з продуктів, які приносять щастя. Вважається, що морська капуста дарує радість, горох і бобові - здоров'я, варена риба - бадьорість духу, а ікра дарує сімейне щастя і діток.

Парова риба під соусом

Хоча риба, приготована на пару, набагато корисніше за смажену, багато хто вважає, що вона не підходить для святкового столу. І зовсім марно. Спробуйте приготувати рибу по цьому рецепту, і ви не пошкодуєте.

Для цього блюда підійде будь-яка середня або велика риба, наприклад, форель або судак.


Нарізану стейками по 1,5 см рибу підсолити і покласти в лоток пароварки. Поруч викласти підсолений і змішаний з невеликою кількістю рослинної олії картопля. Готувати на пару 20 хвилин.

За цей час можна приготувати головний козир цього блюда - соус.

Узяти по парі великих гілочок кропу, петрушки і базиліку, відокремити листочки і перемолоти їх у блендері, додавши щіпку солі. Покласти у блендер 2 ст. ложки жирної сметани, 1 ч. ложку російської гірчиці, 1 ст. ложку свіжого лимонного соку і 1 жовток. Все добре збити, перекласти в соусник, якщо вимагається, підсолити і прибрати в холодильник.

Ніжний м'якуш форелі відмінно поєднується з ароматним від трав соусом кислуватим. Лимон підходить до будь-якої риби. Сметана надає соусу м'якість, а гірчиця пікантність.

Окрім картоплі, на гарнір, можна узяти будь-які інші овочі по вашому бажанню. Вони прекрасно доповнять це дивовижне блюдо.

На Сахаліні з філе риби росіяни роблять пельмені, а корейці готують пян-се - те ж, що і пельмені, але більше розміром і на пару, У фарші цього блюда є присутнім приблизно 30% лука.

А у нас ще одне рибне блюдо.


Судак на пару під соусом «Песто»

Знадобиться: 500 г філе судака, 1 ч. ложка соку лимона, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Для соусу: 1 пучок зелені кропу і петрушки, 100 г кедрових горіхів, сок половинки лимона, 4 ст. ложки рослинної олії, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Філе судака нарізувати порційними шматками, посолити, поперчити і сбрызнуть соком лимона.

Викласти філе судака в друшляк або сито, поставити в каструльку, що відповідає за розміром, з водою, накрити кришкою і готувати на пару на повільному вогні.

Приготувати соус. Пучок зелені кропу і петрушки, кедрові горіхи, сік лимона, сіль і перець перемішати у блендері до однорідної маси, поступово додаючи рослинну олію.


Викласти готову рибу на блюдо і полити отриманим соусом.

Риба, жаренная по-марокански

Знадобиться: 1,2 кг риби, 4 ст. ложки маслинової олії, 1 лимон, 4 ст. ложки панірувальних сухарів, 250 г рослинної олії для жаріння, 1 пучок кинзы, 1 кавова ложечка меленого кмину, половина кавової ложечки аджики, 1 ст. ложка шафрану, часник, сіль за смаком.

Рибу підготувати, нарізувати порційними шматками

Змішати спеції і прянощі з маслиновою олією і замаринувати в цій суміші рибу на 1 годину. Потім запанировать рибу в сухарях і обсмажити в розігрітій олії, 3-4 рази перевертаючи під час жаріння.

Подавати рибу з лимонним соусом і салатом.

Салати з рибою і морепродуктами смачні і корисні, і на святковому столі, у тому числі і на новорічному, вони завжди будуть до речі. Визначтеся і приготуйте пару таких салатів.

Салат «Морське свято»

Звичайно, салат не з дешевих, але якщо засоби дозволяють, приготувати його на свято буде просто класно!

Знадобиться: 1 банка червоної ікри, 500 г неочищених креветок, 500-600 г свіжоморожених кальмарів, 200 г крабових паличок, 5 яєчних білків, сок лимона, майонез або білий натуральний йогурт, сметана, зелень і сіль за смаком.

Відварити креветки і почистити їх. Якщо креветки великі, то можна їх нарізувати на 2-4 частини.

Відварити кальмари впродовж 5-8 хвилин після закипання.

Нарізувати крабові палички дрібними кубиками.

Білки варених яєць дрібно нарізувати.

З'єднати усі інгредієнти, додати червону ікру, подрібнену зелень, посолити за смаком, перемішати. Заправити салат майонезом або натуральним йогуртом. Дати салату настоятися.

Не захоплюйтеся пряними травами і приправами, щоб не убити «морський» аромат салату.

Якщо ви хочете приготувати гострий салат, в нього можна додати 1 дрібно нарізану ріпчасту цибулину і чорний мелений перець.

Якщо захочете збільшити кількість салату, в нього можна додати варений мал.

Горіховий салат з кальмарами

Знадобиться: 500 г кальмарів, 300 г свіжих шампіньйонів, 1 ріпчаста цибулина(за бажанням), 70 г волоських горіхів, 100 г твердого сиру, 1-2 зубчики часнику, майонез, сіль за смаком, зелень для прикраси.

Кальмари чистити від шкірки, закласти в киплячу, злегка підсолену воду і варити 3-4 хвилини. Відкинути на друшляк, остудити.

Дрібно нашаткувати лук, нарізувати пластинками гриби.

Обсмажити лук і гриби до готовності, посолити за смаком.

Горіхи подрібнити. Половину додати до грибів, половину залишити для прикраси.

Сир натерти на дрібній терці, додати до грибів.

Захололі кальмари нарізувати соломкою, додати в салат.

Подрібнений часник змішати з майонезом і заправити салат.

Готовий салат посипати подрібненими горішками і прикрасити зеленню.

І на закінчення - ще один рецепт оригінального салату з креветками, який буде оцінений належним чином усіма присутніми за столом.

Салат з квасолею, креветками і горіхами

У зимовий час для салату можна використати заморожену або консервовану стручкову квасолю.

Квасолю прогріти на пару, додати вже підготовлені креветки, очищені від панцира. Креветки повинні також прогрітися, а квасоля стати м'якою і ніжною.

Приготувати заправку, для якої треба змішати рослинну олію, сіль, перець, мускатний горіх і лимонний сік.

Заправку вилити на блюдо з квасолею і креветками.

Охолоджувати салат слід декілька годин, а після охолодження посипати мускатним горіхом, трохи обсмаженим або підсушеним в духовці.

Зустрічайте Новий рік з гарним настроєм, весело і радісно, загадуйте бажання під дзвін келихів з шампанським і чекайте їх неодмінного виконання!

З Новим роком!


Надрукувати