Яке істинне обличчя нашої системи освіти?

Яке істинне обличчя нашої системи освіти?

Що таке освіта, чи так воно важливе для нас? Усі згодні, що освіта — головне, що є в житті кожної людини. Воно визначає його майбутнє, грає провідну роль в становленні особи. Давайте розглянемо його по етапах.

Школа

Школи бувають різні. Є ліцеї, гімназії, спецшколи. Але давайте розглянемо їх як один збірний образ, який узагальнює поняття "школа".


На жаль, в школах ламають багато дітей. Приходиш працювати, наприклад, до 5 або 6 класу. У цих хлоп'ят очі горять, їм все цікаво, вони задають купу питань, хочуть якомога більше дізнатися. А потім приходять старші класи з тієї ж школи. Які колись давно, кілька років тому, були такими ж, з очима, що горять, дітьми. Але перестали ними бути. Чому? Тому що їх неправильно учили, тому що цей інтерес убили, тому що їм не дали можливість розвиватися. Зараз їх відношення до навчання і школи виражається так: "Ну навіщо мені цей урок? А може бути, взагалі піти? Це ж нудно і нецікаво".

Чи не сумно? Безумовно, сумно. Школярі думають тільки про майбутній ЕГЕ. Про цю жахливу річ. І працюють тільки по 3 − 4 предметам, а на інші навіть не звертають уваги. Погодьтеся, що треба боротися з такими речами! Це біда нашого покоління! Люди вже у віці 17 − 18 років втрачають всякий інтерес до освіти! Не можна говорити, що таке відбувається з усіма, є виключення. Але "виключень" звичайні не більше десяти чоловік на випуск. А середній випуск школи — 50 чоловік.

ЕГЕ

Хочеться винести його в окрему категорію. Що таке ЕГЕ? Це жах, кошмар, несусвітна дурість! Іспит показує не те, як людина знає предмет, а то, скільки варіантів він прорешал і як "набив руку". Це ж жахливо! Діти вчаться виконувати механічну роботу і навіть не намагаються думати!

А сам процес іспиту? Варіанти, викладені в Інтернет і зроблені з репетитором, телефони і інші засоби для списування. Це хіба чесно? ЕГЕ ламає життя багатьох. Тому що комусь, дуже розумному, просто не везе. Треба боротися за відміну цього безглуздого іспиту. І повертати внутрішні випробування в усі внз, по усіх предметах.

Внз

Люди, що поступили в сильні внз країни, обов'язково зіткнуться з проблемою під назвою "Хлоп'ята, а ви що, не проходили цього в школі"?

Чомусь викладачі думають, що новоспечені студенти — генії, які вже знають половину університетської програми, і їх учити нічому не потрібно. Хочеться відмітити, що таке відношення викладачів до студентів невірне ще у самих витоків! Чому вони так думають? Адже їх мета — навчити, а не користуватися готовими знаннями!

У результаті отримуємо, що наша система освіти виглядає приблизно так: в школі без інтересу і особливих знань, чисто "для галочки" → ЕГЕ → "Ви що, цього не знаєте? Вас повинні були навчити! Ох, як погано".

Хочеться, щоб це, нарешті, змінилося. Гідні мають бути на своїх місцях, а ті, хто вдало списали і подсуетились — на своїх. Чому все так несправедливо? Адже освіта — наше майбутнє! Давайте щось з цим робити!



Надрукувати